Поставеният под номер 1 в основната схема Филип Колшрайбер срещу действащия шампион Робин Хаасе е финалът на тазгодишното издание на международния тенис турнир на землена настилка в Кицбюел (Авс) с общ награден фонд 410 175 евро.

Това стана факт след като днес в първия полуфинал германецът стигна до пълен обрат срещу представителя на Италия Филипо Воландри за крайното 6/7, 6/2, 6/2, в двубой, продължил близо два часа.

В първия сет двамата тенисисти си размениха по един пробив, а в последвалия тайбрек, малко изненадващо с оглед на показаното до момента, Воландри бе по-концентриран и след 8:6 поведе в резултата.

Оттук до края на мача обаче Колшрайбер реши да приключи с експериментите и с поредица от убедителни изяви с лекота спечели останалите две части и така си осигури място в директния сблъсък за трофея.

Там съперник на водача в схемата ще бъде действащият шампион Робин Хаасе, който е в серия от осем поредни победи на австрийска земя, а днес жертва на холандеца стана словакът Мартин Клижан – 6/3, 6/3.

Интересно е да се отбележи, че до момента Колшрайбер и Хаасе никога не са се изправяли един срещу друг в официален двубой от календара на АТР, а веднага след приключването на утрешния финал и двамата ще се отправят към Лондон, където в първия кръг на олимпийския турнир германецът среща Блаж Кавчич, а холандецът – Ришар Гаске.

Ето и статистиката от двата полуфинала в Кицбюел:

Колшрайбер   Воландри
57 1-ви сервис % 64
8 Асове 0
5 Двойни грешки 2
 5/9 Възможности за пробив  1/3
100 Общо спечелени точки 70
  Времетраене: 1.48 ч.  
     
Хаасе   Клижан
53 1-ви сервис % 44
1 Асове 1
6 Двойни грешки 3
 5/8 Възможности за пробив  2/4
68 Общо спечелени точки 45
  Времетраене: 1.23 ч.