След девет старта и безброй невероятно оспорвани и драматични битки шампионатът при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП - вече е преполовен, като този уикенд надпреварата се пренася отвъд Атлантика.

Очакванията и амбициите преди четири месеца бяха огромни, преплетени с множество неизвестни около завръщането на 1000-кубиковите машини в кралския клас. Как обаче може да обобщим тази първа половина на състезателната 2012 година и какви изводи и насоки бихме могли да очертаем след всичко видяно до тук?

Началото на шампионата определено бе доста оптимистично за тима на “Репсол Хонда”, който успя да запише две победи в първите три старта, като и настоящият световен шампион Кейси Стонър, и съотборникът му Дани Педроса демонстрираха отлична скорост.

Впоследствие обаче австралиецът обяви, че ще прекрати състезателната си дейност след края на сезона и в резонанс на намеренията му и резултатите започнаха да регресират.

Единственият пилот, който успяваше да разруши хегемонията на заводските Хонди през април бе асът на “Ямаха” Хорхе Лоренцо. Испанецът влезе в чудесна серия от блестящи постижения, постави под напрежение основните си конкуренти за титлата и вече дори има комфортен аванс от 19 точки на върха във временното генерално класиране.

За съжаление другата “Ямаха” – Бен Спийс, записал миналата година първата си победа в кралския клас триумфирайки на Ассен, сега е далеч от най-добрата си форма, като единственото, с което може да се похвали са двете четвърти места до момента.

Несполуките на младия американец са добре дошли за двамата талантливи представители на частния тим “Ямаха Тех 3” – Андреа Довициозо и Къл Крачлоу, като италианецът се намира в серия от три поредни подиума и със сигурност ще иска да продължи тази поредица и на “Лагуна Сека”.

Говорейки за позитивните тенденции в настоящата надпревара за кралската корона, няма как да не отбележим с добри думи представянето на абсолютния дебютант при най-бързите мотоциклетисти Щефан Брадъл.

22-годишният германец се присъедини в началото на годината към отбора на Лучио Чикинело “ЛЧР/Хонда”, успя да запише две пети места, а в последната надпревара на “Муджело”, за Голямата награда на Италия, остана на крачка от подиума.

Голямото разочарование обаче без съмнение и този сезон е за скудерия “Дукати” и по-специално за феномена в този спорт – Валентино Роси. Въпреки всепризнатия талант, въпреки безмерния си опит “Доктора” не може да накара машината му да “препуска”, така, както биха искали всички тифози, и сега-засега има само едно второ място и то на мокрия “Льо Ман”.

Роси на два пъти остро изрази недоволството си от работата на екипа, като сподели, че това е най-трудният мотор, който някога е управлявал и е далеч от характеристиките на водещите тимове в шампионата, но през последния месец италианецът е сериозно обнадежден от напредъка в скудерията.

Този уикенд на американска земя “Дукати” ще използват нов двигател в своите мотори и искрено се надяват да подобрят още повече показателите си, като трасето в Калифорния е отлично за тяхното начинание, тъй като и Вале, и Ники Хейдън имат добри спомени от “Тирбушона”.

В момента Валентино Роси е едва на 6-та позиция, като изоставането от бившия му съотборник в “Ямаха” Хорхе Лоренцо е цели 103 точки и надали и най-заклетите фенове на 7-кратния шампион хранят илюзии за титлата през тази година.

По-важното за всички тях обаче е да видят поне веднъж до края на сезона своя идол отново на най-високо стъпало на почетната стълбичка и да започнат да се надяват, че през 2013-та живата легенда от Урбино отново ще командва парада.

Ето и генералното класиране в Мото ГП след първата половина на сезона:

Пилот Мотор Нац. Точки
1 Хорхе Лоренцо Yamaha Исп 185
2 Дани Педроса Honda Исп 166
3 Кейси Стонър Honda Австрл 148
4 Андреа Довициозо Yamaha Ита 108
5 Кал Кръчлоу Yamaha Влкбр 95
6 Валентино Роси Ducati Ита 82
7 Щефан Брадъл Honda Гер 75
8 Ники Хейдън Ducati САЩ 74
9 Алваро Баутиста Honda Исп 73
10 Бен Спийс Yamaha САЩ 66
11 Ектор Барбера Ducati Исп 60
12 Ранди Де Пюне ART Фр 28
13 Алекс Еспаргаро ART Исп 26
14 Микеле Пиро FTR Ита 16
15 Матиа Пазини ART Ита 13
16 Джеймс Елисън ART Влкбр 12
17 Данило Петручи Ioda Ита 9
18 Колин Едуардс Suter САЩ 8
19 Йони Ернандес BQR Кол 6
20 Иван Силва BQR Исп 5
21 Карел Абрахам Ducati Чех 4