Заемащият 60-то място в световната ранглиста Томас Белучи (Бра) спечели титлата от международния тенис турнир на землена настилка в Гщаад (Швейц) с общ награден фонд 358 425 евро.

Това стана факт след като днес във финалния сблъсък бразилецът успя да обърне поставения под номер 1 в основната схема и основен фаворит за отличието Янко Типсаревич за крайното 6/7, 6/4, 6/2.

Мачът започна нервно и за двамата тенисисти, които в началото на двубоя допуснаха множество непредизвикани грешки и след като си размениха по два пробива се стигна до тайбрек, в който класата на сърбина си каза думата и след 8:6 той поведе в резултата.

Оттук до края на мача обаче инициативата премина изцяло на страната на Белучи, който бе просто перфектен в собствените си сервис геймове, не позволи на световния номер 9 да достигне до нито една възможност за пробив, а от своя страна реализира три такива и така след близо два часа и половина игра бразилецът завоюва втората си титла в Гщаад и общо трета в неговата кариера.

Припомняме ви, че вчера на полуфиналите Томас Белучи успя да отстрани нашия Григор Димитров след два тайбрека, като мачът не само бе напълно равностоен, но в големи периоди от него Гришо дори имаше сериозно игрово предимство.

Тази седмица и първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова взе участие в международен тенис турнир – този в Бостад с общ награден фонд 220 000 долара.

След две поредни победи пловдивчанката бе спряна на четвъртфиналите от представителката на Словения Полона Херцог, а днес Херцог триумфира за втора поредна година в надпреварата, надделявайки във финала над французойката Матилде Йохансон с 0/6, 6/4, 7/5.

Статистиката от двата финала:

Белучи   Типсаревич
55 1-ви сервис % 58
10 Асове 4
1 Двойни грешки 2
 5/11 Възможности за пробив  2/2
102 Общо спечелени точки 91
  Времетраене: 2.25 ч.  
     
Херцог   Йохансон
78 1-ви сервис % 57
2 Асове 1
1 Двойни грешки 16
 5/11 Възможности за пробив  6/19
89 Общо спечелени точки 97
  Времетраене: 2.16 ч.