Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на международния тенис турнир на землена настилка в Бостад (Шв) с общ награден фонд 220 000 долара.

След двете си чудесни победи срещу Луси Храдечка и Лесия Цуренко, преди минути българката бе надиграна с 2:1 сета от миналогодишната носителка на трофея Полона Херцог, в отделните части 6/3, 5/7, 4/6.

Пиронкова започна позитивно днешния двубой, като след изключителна битка и пробив в осмия гейм успя да си осигури необходимото предимство и в последствие да затвори първия сет с 6/3.

За съжаление добрите отзиви за играта на българката се изчерпаха до тук и втората и третата част преминаха изцяло под знака на нервите и непредизвиканите грешки, които изобилстваха в представянето на пловдивчанката.

Цвети допусна пробив в деветия гейм на втората част, което позволи на Херцог да сервира за изравняване на резултата, но в този момент и словенката се поддаде на напрежението и българката изравни за 5/5.

За съжаление следващите два гейма бяха на сметката на действащата шампионка и така статуквото на корта бе възстановено, а в началото на третия сет Пиронкова изглеждаше по-напориста и дръпна с 4/2.

Вместо да доразвие предимството си и да сломи съпротивата на словенката, Цвети изигра поредния си безобразен гейм и брейкът бе върнат моментално, а в десетия гейм при сервис на българката и резултат 0:30 срещата бе прекъсната поради дъжд.

При подновяването на играта Пиронкова спечели три поредни разигравания и стигна до геймбол, но не го реализира, а дори напротив, загуби и следващите две разигравания и на практика подари победата на своята опонентка.

Така българката приключи участието си на шведска земя със 70 точки за световната ранглиста и 5 340 долара от наградния фонд, а следващото й участие ще бъде вече на олимпийския турнир в Лондон.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Херцог
50 1-ви сервис % 72
4 Асове 0
8 Двойни грешки 2
 3/13 Възможности за пробив  4/7
92 Общо спечелени точки 100
  Времетраене: 2.23 ч.