Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова ще изиграе днес срещата си от втория кръг на Откритото първенство на Швеция, което се провежда в Бостад и е с общ награден фонд 220 000 долара.

Вчера българката откри кампанията си с великолепна победа над чехкинята Лусия Храдечка, а днес нейна съперничка по пътя й към четвъртфиналите ще бъде украинката Лесия Цуренко.

Към момента 23-годишната Цуренко заема 110-то място в световната ранглиста, а в първия кръг на турнира в Бостад поднесе една от изненадите, отстранявайки осмата в схемата Карла Суарес Наваро от Испания със 7/5, 6/0.

Украинката започна силно годината, като достигна до втория кръг на Аустрелиън оупън, записа победи над италианките Франческа Скиавоне и Сара Ерани в първия кръг на “Фед къп” и игра четвъртфинал в Мемфис.

През последните месеци обаче тя не може да се похвали с особени резултати, като отпада още на старта на Ролан Гарос и Уимбълдън, отстранена съответно от Клара Закопалова и Матилда Йохансон.

До момента Пиронкова и Цуренко имат изигран един единствен официален двубой помежду си и той се е състоял през 2010 година в последния квалификационен кръг на турнира във Варшава, когато до успеха с 6/1, 7/5 стига българката.

Ако успее и днес да повтори упражнението и да стигне до победата, Цвети ще си осигури 70 точки за световната ранглиста и 5 340 долара от наградния фонд, а в следващата фаза от турнира най-вероятно ще я очаква поставената под номер 2 в основната схема Юлия Гьоргес.

Мачът на Цвети се очаква да започне около 15.30 ч. българско време и ще може да се наблюдава на живо в интернет.

Ето и програмата за днес в Бостад: (приблизителният начален час е в българско време)

  Централен корт   Корт № 1
12.00 ч. Силвия Еспиноза 12.00 ч. Джил Крейбас
  Ан. Павлюченкова   Матилда Йохансон
следва Йохана Ларсон следва Мона Бартел
  Олга Говорцова   Катерина Бондаренко
следва Полона Херцог следва Цвети Пиронкова
  Юлия Гьоргес   Лесия Цуренко