Една седмица след края на третия за сезона турнир от “Големия шлем” – Откритото първенство на Великобритания по тенис подреждането в топ 10 на женска тенис асоциация (WTA) е замряло в очакване на по-добри времена.

Явно повечето от елитните тенисистки са си дали почивка или усилено се готвят за другото значимо събитие това лято, което ще прикове вниманието на всички – Олимпийските игри в Лондон.

Единствено шампионката от Уимбълдън Серена Уилямс бързо прилетя Атлантика, за да защити титлата си от турнира в Станфорд, като по този начин изравни постижението на сестра си Винъс от 43 трофея в професионалната си кариера.

Така за втора поредна седмица на върха в подреждането на WTA продължава да е шампионката от Откритото първенство на Австралия Виктория Азаренка, а след нея се нареждат – Агниешка Радванска, Мария Шарапова и Серена Уилямс.

Повод за радост обаче има в лагера на финалистката от току що приключилия турнир в Станфорд – Коко Вандевеге. Младата американка не успя да премине ситото на квалификациите, но заради отказването на Бояна Йовановски намери място в основната схема като “щастлива губеща” и напълно оправда определението “щастлива”.

След впечатляващата серия от победи над тенисистки като Мелинда Чинк, Йелена Янкович, Урсула Радванска и Янина Викмайер, Ванедевеге достигна до финалния сблъсък в надпреварата, където преклони глава пред Серена.

Благодарение на достигането си до тази фаза обаче Коко се изстрелва с 51 позиции по-напред в световната ранглиста и от днес вече е под номер 69 в подреждането с актив от 879 точки.

За съжаление нашата най-добра тенисистка Цветана Пиронкова губи точки и позиции спрямо класацията на женската тенис асоциация от предходната седмица и към момента се намира на 62-ро място с 1051 точки.

Тази седмица Цвети стартира кампанията си на международния тенис турнир на землена настилка в Бостад (Шв), където в първия кръг ще се изправи срещу чехкинята Луси Храдечка.

Класацията на WTA към 16.07.2012г.:

  име нац. точки
1. Виктория Азаренка Блр 8 800
2. Агниешка Радванска Пол 8 530
3. Мария Шарапова Рус 8 370
4. Серена Уилямс САЩ 7 830
5. Саманта Стоусър Австрл 6 195
6. Петра Квитова Чех 5 275
7. Анжелик Кербер Гер 5 170
8. Каролине Возняцки Дан 4 091
9. Сара Ерани Ит 3 620
10. Марион Бартоли Фр 3 400
62. Цвети Пиронкова БЪЛ 1 051