Пилотът на Ямаха и победител в днешната надпревара за Гран при на Италия Хорхе Лоренцо призна след края на състезанието, че победата съвсем не е дошла лесно.

“Знаех, че гонката ще бъде много трудна, защото Дани Педроса показа завидно темпо през целия уикенд. Опитах се да го изпреваря още в първия завой, защото знаех, че има известни проблеми с новите гуми.”

“След като оглавих колоната се опитах да се откъсна. Това обаче се оказа съвсем не толкова лесно. В продължение на 10 обиколки не успявах да увелича преднината си. Съперникът ми караше много близо до мен.”

“После постепенно започнах да се откъсвам и в края на краищата успях да увелича дистанцията между мен и Дани. Стараех се да карам агресивно, за да увелича поне малко своето преимущество. В резултат на тази тактика в края на състезанието ми беше по-лесно и финиширах доста по-спокойно.” – сподели непосредствените си впечатления Лоренцо.

Сеземкратният световен шампион в Мото ГП пък Валентино Роси, който се състезава за “Дукати” също коментира състезанието на пистата “Муджело”.

“Резултатът за мен е малко разочароващ., но в някои отношения това беше един добър ден. Ние не стартирахме с твърдите гуми на “Бриджстоун”, но както изглежда това не направи мотора по-бърз, а очакванията ни бяха доста по-големи.”

“Не мога да виня никого за лошия старт. Бях изпреварен от едно АРТ, но много бързо успях да си върна изгубената позиция. В течение на гонката развих добра скорост и смятах, че ще успея дори да се преборя за място в топ 3. Ако някой ми беше казал подобно нещо вчера, щях да му кажа, че изгубил ума си.”

Генерално класиране в Мото ГП след 9-и кръг:

  пилот мотор точки
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 185
2. Дани Педроса Хонда 166
3. Кейси Стонър Хонда 148
4. Андреа Довициозо Ямаха 108
5. Къл Крачлоу Ямаха 95
6. Валентино Роси Дукати 82
7. Щефан Брадъл Хонда 75
8. Ники Хейдън Дукати 74
9. Алваро Баутиста Хонда 73
10. Бен Спийс Ямаха 66