Защитаващата титлата си и поставена под номер 1 в основната схема Серена Уилямс за втора поредна година достигна до заключителния двубой за титлата от международния тенис турнир на твърда настилка в Станфорд с общ награден фонд 740 000 долара.

Американката, която успя да с лекота да отстрани последователно Никол Гибс и Шанел Скийпърс, в полуфиналите тази нощ не срещна особена съпротива и от представителката на Румъния Сорана Кърстеа и само 61 минути игра стигна до категоричното 6/1, 6/2.

Двубоят ще се запомни с проблемния и за двете тенисистки първи начален удар, като успеваемостта и на Серена, и на Сорана бе под 40 процента, но въпреки този незавиден показател американката нито веднъж не загуби подаването си.

Дори напротив, за целия мач тя допусна да се стигне до една единствена ситуация, в която румънката застраши подаването й, но до пробив не се стигна, докато от своя страна Уилямс реализира 4 от 9-те си шанса за брейк и логично се поздрави с крайния успех.

Така в опит да дублира титлата си от Станфорд настоящата шампионка ще се изправи срещу сънародничката си Коко Вандевеге, която не успя да премине ситото на квалификациите, но заради контузията на Бояна Йованоски намери място в основната схема.

Късно снощи Вандевеге поднесе голямата изненада, отстранявайки поставената под номер 5 Янина Викмайер с 6/2, 3/6, 6/2 и за първи път в своята кариера достигна до финал на турнир от подобен ранг.

Ето и статистиката от двата полуфинала:

С. Уилямс   Кърстеа
38 1-ви сервис % 37
3 Асове 4
4 Двойни грешки 8
 4/9 Възможности за пробив  0/1
66 Общо спечелени точки 38
  Времетраене: 1.01 ч.  
     
Вандевеге   Викмайер
47 1-ви сервис % 70
12 Асове 2
5 Двойни грешки 4
 4/9 Възможности за пробив  1/7
90 Общо спечелени точки 78
  Времетраене: 2.12 ч.