Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели днешните квалификации за място, предхождащи утрешния старт за Голямата награда на Италия – девети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Испанецът, който миналата неделя триумфира на “Захсенринг”, подплати амбициите си за добро представяне и този уикенд, като завъртя най-бързата си обиколка за 1:47.284 мин., което е и нов рекорд на това трасе.

Втори, на малко повече от една десета от Педроса, остана лидерът в генералното класиране и негов сънародник Хорхе Лоренцо, а последното място на първа стартова редица заслужи изненадата в днешната сесия – Ектор Барбера от екипа на “Прамак”.

Втора стартова редица се оглавява от пилота на скудерия “Дукати” Ники Хейдън, който и днес демонстрира отлично темпо в една състезателна обиколка, докато неговият съотборник и кумир на всички тифози Валентино Роси разочарова с десетото си място.

Днешните квалификации се развиха изключително интересно, като десет минути преди края Педроса водеше в подреждането, но Лоренцо завъртя отлична обиколка и излезе начело с най-добро време и рекорд на “Муджело”.

Дани отговори светкавично, като подобри времето на конкурента си от “Ямаха” и си върна лидерството, но две минути преди края Лоренцо отново излезе на трасето в опит да направи поредното пренареждане на стартовата решетка.

Световният шампион за 2010 година записа най-добри времена в първите три сектора и по всичко изглеждаше, че ще спечели днешната квалификация, но метри преди финала получи повреда в машината си и се прибра директно в бокса.

Така Педроса спечели втория си Пол-позишън за сезона, след този на “Льо Ман”, докато за Лоренцо остава надеждата, че тази нощ механиците ще отстранят повредата и утре той ще може да бори за крайната победа.

Ето и класирането в квалификациите за ГР на Италия:

  пилот отбор  време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда  1:47.284
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.139
3. Ектор Барбера Прамак  + 0.261
4. Ники Хейдън Дукати  + 0.387
5. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.405
6. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 0.465
7. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.467
8. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 0.573
9. Бен Спийс Ямаха  + 0.865
10. Валентино Роси Дукати  + 1.218