Надеждата на цяла Британия Анди Мъри е последният полуфиналист в тазгодишното издание на третия за сезона турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

След като вече цели 76 години “мъгливия Албион” чака своя шампион, надеждите на всички британци са насочени към “шотландския боец”, който тази година има великолепни шансове да направи онова, което го дели от великолепната тройка – титла от Шлема.

Възпитаникът на Иван Лендъл влезе в надпреварата в “Ол Инглънд клъб” без обичайния товар от предварителните очаквания на домакините и това оказа благотворно влияние върху неговото представяне в турнира до момента.

Днес Мъри показа и нужният характер, който е крайно необходим на всеки голям шампион, отстранявайки блестящия до момента Давид Ферер с 3:1 сета, в отделните части 6/7, 7/6, 6/4, 7/6.

Началото на двубоя обаче далеч не бе толкова обнадеждаващо за домакините, след като Ферер успя да вземе отявлен превес в разиграванията от основната линия, стигна до така необходимия му пробив и набързо поведе с 5/2.

С отлична защита и перфектно предвижване по корта Мъри успя да заличи изоставането си и да докара нещата до тайбрек, но там испанецът се оказа по-находчив и след 7:5 смълча трибуните на централния корт.

За щастие на домакините обаче с много постоянство и хъс световният номер 4 успя да стигне до пълен обрат и така да се доближи само на крачка от това да стане първият британец от Бъни Остин (1938г.) насам играл на финал на Уимбълдън, но за целта ще трябва да се справи с Жо-Вилфред Цонга.

Статистиката от двубоя:

Мъри   Ферер
61 1-ви севис % 68
18 Асове 6
3 Двойни грешки 0
39 Непредизвикани грешки 31
61 Уинъри 44
 3/9 Възможности за пробив  2/12
166 Общо спечелени точки 149
  Времетраене: 3.39 ч.