Поставеният под номер 5 в основната схема Жо-Вилфред Цонга е третият полуфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

Французинът за втора поредна година достигна до финалното каре в “Ол Инглънд клъб”, като този път това стана след трудна четири сетова победа над Филип Колшрайбер, в отделните части 7/6, 4/6, 7/6, 6/2.

Така в рамките само на няколко часа Германия загуби своите надежди да види свой представител на полуфиналите в Лондон, след като по-рано през деня Флориан Майер бе елиминиран от настоящия шампион Новак Джокович.

В по-голямата си част днешният сблъсък между Цонга и Колшрайбер предложи безпощадна битка за всяка една точка, като единствено опитът и рутината на французина му помогнаха в ключовите моменти да вземе своето и така да стигне до ценния успех.

В първата и третата част спорът между французина и германеца бе решен след тайбрек, като именно този в третия сет се оказа и преломният момент в двубоя, след който просто Колшрайбер попривърши съпротивителните си сили и стана лесна плячка за Цонга в заключителния четвърти сет.

Така в опит да направи следващата крачка и за първи път в своята кариера да се класира за финала на Уимбълдън Жо-Вилфред Цонга ще спори с победителя от сблъсъка между Анди Мъри и Давид Ферер.

Статистиката от двубоя:

Цонга   Колшрайбер
63 1-ви севис % 63
17 Асове 10
0 Двойни грешки 4
27 Непредизвикани грешки 31
43 Уинъри 35
 3/10 Възможности за пробив  2/5
138 Общо спечелени точки 124
  Времетраене: 2.49 ч.