Три от най-добрите лекоатлетки на Русия няма да могат да участват на Олимпиадата в Лондон, която ще ще проведе между 27 юли и 12 август.

Състезателките след като бяха санкционирани за по 2 години заради употреба на допинг. Става въпрос за Светлана Клюка, Евгения Зинурова (и двете на 800 метра), както и Наиля Юламанова (маратон).

От показателите на кръвта на трите състезателки Международната федерация по лека атлетика направи извода, че има употреба на забранени препарати.

31-годишната Наиля Юламанова е европейска шампионка на маратон през 2010 година от Барселона. 33-годишната Светлана Клюка е четвърта на 800 метра от Олимпиадата в Пекин 2008 и сребърна медалистка от европейското първенство през 2006 година.

В същото време Евгения Зинурова, чиито резултати от август 2009 година насам са анулирани, пък ще бъде лишена от титлата европейска шампионка на закрито през 2011 година.

Наказанията на Клюка и Зинурова влизат в сила със задна дата - от 10-и февруари тази година.

През 2008 година поради същите причини изгоряха седем руски атлети, част от които тогава беше световната шампионка на 1500 метра в зала Елена Соболева.