Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова се изправи срещу световната номер 1 Мария Шарапова в мач от втория кръг на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

Първоначално срещата закъсня с около 3 часа заради дъждовното време над “Ол Инглънд клъб”, а при резултат 7/6, 3/1 в полза на рускинята сблъсъкът бе прекъснат заради падналия мрак над английската столица.

Като цяло обаче можем само да съжаляваме за развоя на двубоя, след като Цвети стартира блестящо и след едва 9 минути игра вече водеше с 3/0. Нещо повече – в тези начални минути българката категорично надигра именитата си съперничка и напълно заслужено обра овациите на корт номер 1.

В осмия гейм Пиронкова достигна до първия си сетбол, но с мощен начален удар Шарапова успя да се измъкне от критичната ситуация, а в последствие и да удържи подаването си.

При 5/3 българката бе в ситуация да сервира за сета, но точно в този момент нервите на пловдивчанката не издържаха и рускинята върна пробива, но в ответния гейм Цвети отново бе само на точка от спечелването на първата част.

Със завидно самочувствие и хладнокръвие миналогодишната финалистка отново предотврати опасността, но истинският шанс пред Пиронкова се откри в 12-ия гейм, когато тя достигна до три поредни възможности за брейк, с който да затвори тази първа част.

За огромно наше съжаление Цвети не само че и този път не се възползва от великолепната възможност, но в последвалия тайбрек вече нямаше почти никакви съпротивителни сили и след 7:2 Шарапова записа първия сет в своя актив.

В началото на втората част инициативата бе изцяло на страната на сервиращите, но в четвъртия гейм световната номер 1 успя да стигне до брейк, веднага след който двубоят бе прекъснат и отложен за утре.

Статистиката до момента:

Пиронкова   Шарапова
54 1-ви сервис % 75
2 Асове 3
0 Двойни грешки 3
 1/7 Възможности за пробив  2/3
10 Уинъри 16
5 Непредизвикани грешки 12
52 Общо спечелени точки 57
  Времетраене: 1.19 ч.