Поставеният под номер 2 в основната схема и миналогодишен финалист в надпреварата Рафаел Надал започна с чиста победа участието си на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В среща от първия кръг на надпреварата, играна на централния корт на “Ол Инглънд клъб”, испанецът успя да отстрани с 3:0 сета представителя на Бразилия Томас Белучи, в отделните части 7/6, 6/2, 6/3.

Двубоят започна кошмарно за Надал, който изобщо не можеше да намери ритъма си на игра и след два поредни пробива изоставаше с 0/4. Типично в свой стил обаче Рафа успя навреме да нанесе нужните корекции и да изравни за 4/4.

Последваха минути, в които сервиращите без проблеми удържаха подаванията си, а в тайбрека световният номер 2 бе безапелационен и след категоричното 7:0 успя да измъкне първата част.

Оттук до края на мача Надал вече изцяло контролираше събитията на корта, като изключим един кратък отрязък в третата част, пречупи съпротивата на бразилеца и напълно резонно стигна до крайната победа и място във втория кръг на турнира.

Още по-категоричен пък бе стартът на поставения под номер 5 в основната схема Жо-Вилфред Цонга, който без проблеми отстрани бившият лидер в световната ранглиста Лейтън Хюит с 6/3, 6/4, 6/4.

Резултати:

I кръг:          
 /мъже/:          
           
Давид Гофен 3 6 6 6  
Бърнард Томич 6 3 4 4  
           
Никола Маю 6 5 6 7  6
Паоло Лоренци 3 7 7 5  2
           
Лукаш Лацко 7 6 6    
Адреан Унгур 6 1 3    
           
Маркос Багдатис 6 6 6    
Алберт Монтанес 2 4 4    
           
Ал. Дългополов 6 6 7    
Алекс Богомолов 3 4 5