Заключителната фаза на Евро 2012 не остави безразличен дори 85-годишния Папа Бенедикт ХVI към случващото се по терените на Полша и Украйна.

Според информация от Ватикана Папата очаква с нетърпение полуфинала на турнира между Германия и Италия. Както е известно, главата на римокатолическата църква е германец.

Предшественикът на Бенедикт - Йоан Павел II, бе запален фен на футбола и често следеше големите турнири по телевизията. Като младеж покойният Папа дори е играл като вратар във Владовице.

Един от първите двубои, които роденият под името Йозеф Ратцингер Бенедикт XVI е проследил пламенно от екрана е именно сблъсъка между Италия и Германия, когато двата тима пак бяха един срещу друг на полуфинал, но на Мондиал 2006. Тогава "Скуадра адзура" наказа домакините след продължения и натъжи цяла Германия. Навярно и Папата.

Още преди началото на Евро 2012 Папа Бенедикт XVI написа писмо, в което акцентира върху влиянието на спорта върху хората в наши дни.

"Футболът е училище за уважение към другите, дори към съперниците на терена. Футболът е една саможертва по пътя към доброто. Футболът помага да се преодолее индивидуализма и егоизма, които съпътстват човека", счита Папата.