Пресата в Португалия остана потресена от избора на съдия за полуфинала срещу Испания. УЕФА назначи за мача утре турския рефер Джунейт Чакър. Дори в португалската федерация са уплашени и смятат, че европейската централа държи много финала да е между Германия и Испания.

"Имаше много по-добри кандидати от държави, които вече не са на първенството, но избраха този рефер. Той не е на нивото на другите, които можеха да ръководят такъв важен полуфинал. Напротив, той е на доста по-ниско ниво", казва човек от португалската федерация пожелал анонимност.

Вестник "Рекорд" не пропуска избора на рефер. "Още през 2000 г. се случи нещо подобно. Много официални лица твърдяха, че ще е най-добре финала да е между Франция и Италия и още същата вечер отпаднахме срещу французите", пише Хосе Карлос Фрейтас.

Португалците имат пресен спомен от неприятности със съдията срещу Испания. На осминафинал на Мондиал 2010 Роналдо и компания отпаднаха от Испания след гол на Давид Вия от засада.

"Всичко се реши от един детайл, който дойде от грешка на съдията. Може би Португалия нямаше да се класира, но ако не беше този гол от засада на Вия или пък изгонването на Рикардо Коща провокирано от Капдевия, нещата можеха да са различни", пише Руи Фриас от "Диарио де Нотисиас".

Фактът че Чакър не отсъди дузпа за Хърватия срещу Испания в груповата фаза, подсилва притеснението на португалците.

"Кой е най-опасният играч на Испания? Платини!" пише "А Бола" и напомнят за тесните връзки на Испания в УЕФА. Президентът на испанската федерация Анхел Мария Вияр е в изпълкома на УЕФА и отговаря за съдиите.