Кристиано Роналдо отново бе героят за Португалия. След като класира тима на четвъртфинал с два гола срещу Холандия, сега вкара победния гол срещу Чехия и прати отбора си на полуфинал.

За звездата на Реал Мадрид това бе 69-и гол за сезона в 68 изиграни мача. Той реализира 60 пъти за кралския клуб и 9 пъти за Португалия.

Роналдо вкара в 78-ата минута с глава след центриране на Моутиньо. Капитанът на Португалия се изравни с топреализаторите в турнира с 3 гола (Гомес, Манджукич и Дзагоев). Срещу Чехия Роналдо стреля 8 пъти към вратата на съперника, което е 4 пъти повече от целия тим на Чехия (2 удара и двата неточни). Роналдо удари и 2 пъти гредите на Петер Чех.

"Радостта е страхотна. Голът беше изработен отлично и го заслужихме с играта си. Победата е напълно справедлива, защото играхме по-добре от съперника. Много по-добре от съперника", заяви Роналдо.

"За жалост отново нямах много късмет. Пак ударих 2 пъти гредите като срещу Холандия. Но това, което има значение е победата. Освен това показахме много голямо желание и амбиция за победа. Ако бях вкарал още един гол, пак щях да съм толкова щастлив, колкото и сега".

Португалия е за четвърти път на полуфинал на европейско първенство. Иберийците бяха на тази фаза също през 1984, 2000 и 2004 г. Нито веднъж обаче Португалия не е печелила трофея.

"Истината е, че мечтата продължава. Пътят ни дотук не беше лесен. Направихме още една стъпка и сме на полуфинал. Надеждите се увеличават. Трябва да мислим за финала, но не се главозамайваме. Имаме още един мач, който да спечелим преди да дойде финала".