Швеция си тръгна с гордо вдигната глава от Евро 2012, след като победи Франция с 2:0 в последния си мач от група Д. За Петлите това бе първо поражение след 22 поредни мача без загуба. Въпреки това те продължават на четвъртфиналите, където ще се изправят срещу Испания.

Капитанът на Швеция Златан Ибрахимович вкара първият гол в срещата. Той се разписа с изключително красива странична ножица в 54-ата минута. В добавеното време Себастиян Ларсон наказа поредната грешка в защитата на Петлите. Тези два гола донесоха първи успех на Тре Крунур над Франция от 43 години насам. Франция нямаше загуба от Швеция в последните 11 мача помежду им, в които Петлите взеха 6 победи и 5 равенства..

Франция имаше своите добри шансове, но ги пропиля. Добри възможности пропуснаха, Насри, Менес, Жиру, Бензема. Петлите завършиха втори в групата с 4 спечелени точки и останаха зад Англия, която победи Украйна в другия мач с 1:0.

Французите можеха да бъдат спокойни за класирането напред. Те щяха да напуснат Евро 2012 единствено, ако загубят от Швеция и в същото време Англия загуби с по-малък резултат от Украйна в другия мач. Скандинавците пък отпаднаха след като загубиха двата си мача до тук и нямаха шанс за класиране на четвъртфинал.

Треньорът на скандинавците Ерик Хамрен направи две промени. Ерик Байрями замени Размус Елм, а Ола Тойвонен замени Йохан Елмандер на върха на атаката.

Халфът на Франция Йоан Кабай е с контузия и остана извън стартовия състав. Първи мач като титуляр получи Йоан Мвила. Другата промяна при Петлите бе включването на Хатем Бен Арфа на мястото на Жереми Менес.

Началото бе добро за шведите. Центриране отляво на Златан Ибрахимович бе засечено с глава от Себастиян Ларсон, но удара не бе силен и Лорис улови.

Последва отговора на французите. Франк Рибери проби отляво и почти от аутлинията стреля опасно, но Исаксон се намеси убедително и спаси.

Французите обаче показаха отново, че защитата им не е най-силното оръжие. Филип Мексес сбърка при една висока топка и остави съвсем сам зад гърба си Ола Тойвонен. Нападателят навлезе в наказателното поле, но реши да финтира Уго Лорис и след като го подмина, вече беше на аутлинията. Ударът му от там срещна страничната греда и излезе в аут.

Последваха спокойни действия в центъра на терена. Французите владееха повече топката от съперника, но това не им носеше дивиденти. Опасности пред двете врати липсваха. Шведите опитваха да използват повече фланговете, но също рядко създаваха главоболия на съперника.

Хатем Бен Арфа, който направи първия си състезателен мач като титуляр за Франция, опита удар от дистанция. Топката мина над вратата, но това бе един от трите опита на халфа на Нюкасъл да стреля от дистанция. Нито един друг играч не се стараеше толкова да стреля към вратата на съперника.

Явно ударите от дистанция бяха единственото, на което французите бяха способни. Карим Бензема бе следващият с подобен опит, но твърде неточен.

В последната минута на първата част Франция пропусна добра възможност. Контраатака на Петлите премина през Бензема, който устоя на единоборството с Ибрахимович и подаде към Рибери. Крилото напредна и шутира от дъгата пред наказателното поле, но Олоф Мелберг се намеси и отклони топката в корнер.

Оказа се, че само един от 10-те удара на Франция през първото полувреме е накарал Андреас Исаксон да се намесва.

На почивката Ерик Хамрен смени Байрями с Кристиян Вилхелмсон. Шведите създадоха веднага добър шанс, но преди Олоф Мелберг да стреля, той и още трима бяха в засада, правилно маркирана от рефера.

Французите отвърнаха с добър удар на Карим Бензема. Нападателят на Реал Мадрид получи топката на ръба на засадата от Бен Арфа и потърси далечния ъгъл, но топката мина покрай гредата.

След това шведите показаха, че макар и да са отпаднали, няма да си тръгнат с наведени глави. Златан Ибрахимович вкара един от най-красивите голове на този турнир. Себастиян Ларсон центрира отдясно и Ибра, изпреварвайки съотборника си в Милан Филип Мексес и с изключителна странична ножица прати топката в мрежата 1:0.

Това бе шести гол на Ибра на европейски финали. Единствено Мишел Платини (9) и Алън Шиърър (7) са вкарали повече. Ибрахимович обаче е единственият, който е вкарал повече от 1 гол в три различни европейски първенства.

Голът даде тонус на шведите. Ибрахимович пусна добра топка към Вилхелмсон в наказателното поле и резервата стреля веднага, но Лорис изби в корнер. При изпълнението му Олоф Мелберг изпревари защитниците и засече топката, но Лорис с нов великолепен рефлекс изби над гредата.

Лоран Блан реагира като смени Бен Арфа с Флоран Малуда. Малко след това Самир Насри бе близо до изравняването. Халфът на Манчестър Сити стреля силно, но неточно.

Постепенно французите натиснаха. Бензема се разходи из отбраната на Швеция и върна топката към връхлитащия Франк Рибери. Неговият удар обаче бе блокиран от защитник и не стигна до вратата.

Последва мощен удар на Мвила от дистанция, но Исаксон внимаваше и изби в корнер. Натискът на Франция се засилваше с течение на времето. Но гол така и не падаше. Мексес имаше добър шанс след пас отдясно, но Мелберг го блокира. Французинът поиска игра с ръка, но реферът не се трогна.

10 минути преди края резервата Жереми Менес изпусна чудесен шанс. След многоходова комбинация отляво Менес се озова сам срещу вратаря, но удара му бе избит от Исаксон.

След това и Оливие Жиру влезе в игра преди изпълнението на корнера. Именно той стреля с глава от чиста позиция, но прати топката в аут.

В добавеното време Швеция нанесе своя съкрушителен удар. Отново защитата на Франция се провали отляво. Там Вилхелмсон получи много пространство и центрира в наказателното поле, където друга резерва – Холмен засече топката, но я заби в земята и след това тя срещна напречната греда. Себастиян Ларсон обаче бе на позиция, за да изстреля снаряд от воле в празната мрежа – 2:0.

ШВЕЦИЯ – ФРАНЦИЯ  2:0

1:0 Ибрахимович 54

2:0 Ларсон 90+1

ШВЕЦИЯ: Исаксон, Гранквист, Йонас Олсон, Мелберг, Мартин Олсон, Свенсон (78 Холмен), Калстрьом, Байрями (46 Вилхелмсон), Ларсон, Ибрахимович, Тойвонен (78 Вернблоом)

ФРАНЦИЯ: Лорис, Дебюши, Рами, Мексес, Клиши, Диара, Мвила, Насри (77 Менес), Бен Арфа (59 Малуда), Рибери, Бензема