Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова започва днес участието си в тазгодишното издание на престижния международен тенис турнир на тревна настилка в Ийстбърн (Влкбр) с общ награден фонд  637 000 долара.

За съжаление за втора поредна година българката има малшанс при жребия и след като през 2011 година загуби още на старта на кампанията си от Серена Уилямс, днес пловдивчанката ще трябва да се изправи срещу водачката в схемата и световна номер 3 Агниешка Радванска.

Мачът е втори от програмата на корт номер 1 и се очаква да започне около 14.30 часа българско време, а до момента балансът от изиграните срещи между Радванска и Пиронкова е 6:1 в полза на полякинята.

Единственият успех на българката е отпреди 5 години на турнира в зала в Париж, когато Цвети стига до впечатляващ обрат с 3/6, 6/4, 6/3. За съжаление обаче Агниешка е спечелила и двата им досегашни сблъсъка на трева – през 2006г. и 2007г. на Уимбълдън.

Ако успее все пак да пречупи световната номер 3 и да стигне до крайния успех Цветана Пиронкова би си осигурила 8 400 долара от наградния фонд и цели 60 точки за световната ранглиста.

Освен сблъсъка между Цвети и Радванска с интерес ще следим днес и изявите на шампионката от Откритото първенство на Великобритания Петра Квитова, която ще открие сезона си на трева с двубой срещу рускинята Екатерина Макарова.

Ето и програмата на по-интересните сблъсъци в Ийстбърн:
(приблизителният начален час е в българско време)

час Централен корт час Корт № 1
13.00 ч. Петра Квитова 13.00 ч. Микаел Лодра
  Екатерина Макарова   Денис Истомин
следва Каролине Возняцки следва Цвети Пиронкова
  Кристина Макхейл   Агниешка Радванска
следва Анди Родик следва Марион Бартоли
  Сам Куери   Сорана Кърстеа
следва Ришар Гаске    
  Уорд/Матошевич