Поставената под номер 1 в основната схема Саманта Стоусър отпадна още на старта на международния тенис турнир на тревна настилка в Хартогенбош (Хол) с общ награден фонд 220 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата австралийката, която само пред и седмица достигна до полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж, отстъпи с 0:2 сета пред квалификантката Кирстен Флипкенс, в отделните части 6/7, 3/6.

В първата част двете тенисистки си размениха по един пробив, а в последвалия тайбрек белгийката показа по-здрави нерви и след 9:7 успя да поведе в резултата.

Това сякаш наля олово в краката на Сам Стоусър и във втория сет тя изцяло предаде инициативата на Флипкенс, която успя да реализира една от шестте си възможности за брейк и след малко повече от час и половина игра стигна до крайния успех.

Още по-драматично пък се разви двубоя на финалистката от Ролан Гарос и поставена под номер 2 в основната схема Сара Ерани, кято поведе със сет, но допусна пълен обрат срещу украинката Катерина Бондаренко за крайното 7/5, 3/6, 4/6.

Междувременно на отложения финал на турнира в Бирмингам до титлата стигна американката Мелани Оден, която завоюва първия си трофея в своята кариера надигравайки бившата номер едно Йелена Янкович с 6/4, 6/2.

Резултати:

Хертогенбош      
I кръг:      
       
Доминика Цибулкова 6 6  
Александра Каданту 2 2  
       
Роберта Винчи 6 7  
Елени Даниилиду 3 5  
       
Шахар Пеер 6 6  
А. Аманмурадова 2 4  
       
Урсула Радванска 4 6 6
Ксения Первак 6 1 4