Ако се вярва на Бил Шенкли, футболът не е просто игра на живот и смърт, а нещо много повече. Броени дни преди четвъртфинала на Евро 2012 между отборите на Германия и Гърция ние сякаш не можем да не се съгласим с легендарния шотландски мениджър.

Цитиран от списание "Шпигел", анонимен интернет фен на гръцкия национален тим пише: "Следваща среща – Гърция-Германия. Алексис Ципрас е министър-председател и е на стадиона. Гол за Гърция. Ципрас показва среден пръст на Ангела Меркел".

Въпреки че според първоначалната информация Ципрас, лидерът на радикалната гръцка левица СИРИЗА, едва ли ще бъде министър-председател, цяла Гърция се надява останалата част от сценария да се изпълни.

След победата на "елините" над Русия мнозина от празнуващите по площадите на Атина пееха неприлични песни, в които главен герой беше именно канцлерът на Германия Ангела Меркел. Младите гръцки фенове Мария и Костас пък бяха по-сдържани и заявиха: "Със сигурност ще бием германците".

Всеки, който поне малко е гледал футбол, с право ще недоумява пред прекаления ентусиазъм на гърците. На терена Германия е абсолютният фаворит в този четвъртфинален сблъсък. Уловката тук обаче е, че този сблъсък не се играе само на терена.

В подобни мачове аутсайдерът в никакъв случай не бива да бъде подценяван. Попитайте германците. Те знаят какво е да си пълен аутсайдер, но въпреки това да спечелиш световната титла. Знаят какво е да се изправиш от руините, след като целият свят те е заклеймил.

Днес Германия не е и няма как да бъде в ролята на аутсайдер. "Няма как тези, които не спазват споразуменията, да водят другите за носа", отбелязва Ангела Меркел по отношение на Гърция. "Обещано. Неспазено. И от това не следва нищо. В Европа това няма да продължава така, при никакви обстоятелства", категорична е Меркел.

Въпреки думите на германския канцлер, гърците продължават. И вече са на четвъртфинал. 45 минути след началото на първия двубой от Евро 2012 "елините" бяха с човек по-малко и губеха с 0:1 от състава на Полша. През втората част възпитаниците на Фернандо Сантош успяха да изравнят, но успяха също така да изпуснат дузпа.

След това Гърция загуби с 1:2 от Чехия и малцина очакваха, че Русия ще бъде победена в последната среща от групата. Йоргос Карагунис обаче донесе успеха над един от отборите, смятани за фаворити на това европейско първенство. Отбори, сред които определено е и Германия.

Бундестимът е единственият състав на Евро 2012, който приключва груповата фаза с три победи, така че може да се каже, че германците се чувстват комфортно в ролята си на фаворит.

В компанията на Холандия, Португалия и Дания германците нямаха особени проблеми, въпреки че това беше "групата на смъртта". Същата тази смърт, която коринтският цар Сизиф излъгал на два пъти.

Както се вижда, Гърция и Германия играят добре играта, за която говори Бил Шенкли. Едните – показвайки средни пръсти и пеейки нецензурни песни, а другите – размахвайки заплашително показалец пред всеки, който се изпречи на пътя им.

Кой обаче ще победи – фаворитът или аутсайдерът? Сигурен отговор на този въпрос няма, но именно затова, гласи клишето, тази игра е толкова, толкова интересна.


Виктор Чулев, Gol.bg