Холандската легенда Рууд Гулит има свое обяснение за слабото представяне на Лалетата на Евро 2012.

“Отпадането на тима още след груповата фаза е изненадващо, но този отбор просто не се разви през последните 2 години”, коментира Гулит, който вдигна европейската титла през 1988.

"Отборът остана на едно място след световното първенство, докато конкурентите от Германия, Португалия, а и други отбори, еволюираха".

Според него селекционерът Берт ван Марвайк е сбъркал сериозно по отношение на състава, особено за първите два мача.

“Той започваше неизменно с двама опорни халфове в лицето на Де Йонг и Ван Бомел, а това означаваше липса на креативност. И двамата са играчи тип Рой Кийн, което означава, че от това страда играта в нападение. Въпреки призивите да пусне още един офанзивен футболист той не го направи, а когато все пак го стори, вече бе късно”, добави Гулит.

“Ван дер Ваарт влезе на почивката срещу Германия, но при 0:2 трудно щеше да се стигне до обрат. Германците например са много по-балансиран тим, защото вътрешните им халфове в лицето на Кедира и Швайнщайгер са достатъчно креативни”, каза още той.

“Имаше и други грешни негови решения. Джетро Вилемс се справи добре, но вместо него можеше да заложи на по-опитния Емануелсон. Формата на Ван Перси се влоши в последните 2-3 месеца от сезона, но въпреки това остана в състава. Умората си каза думата, като през 1988-а аз също бях в подобна ситуация”, коментира Гулит.