Холандия записа най-лошото си представяне на голям турнир в историята, след като загуби 1:2 от Португалия в последния си мач от Евро 2012.

Лалетата отпанаха от надпреварата с три загуби (от Дания, Германия и Португалия). Те вкараха само 2 гола (Ван Перси и Ван Дер Ваарт), което е най-малко за тях от 1990 година. Никога в историята си Холандия не си е тръгвала без спечелена точка от европейско или световно първенство и никога не е губила три поредни състезателни мача.

Въпреки това треньорът Берт ван Марвайк продължава да настоява, че неговият план е бил достатъчно добър. Лалетата поведоха на Португалия в 11-ата минута, но след това съперникът бе далеч по-силен. Кристияно Роналдо вкара два гола, удари две греди, а резултатът можеше да е много по-голям от 1:2.

"Планът работеше, ние водехме с 1:0. Просто трябваше да задържим аванса си още малко и да стигнем до полувремето, но не успяхме", каза Ван Марвайк.

След паузата той продължи да прави безумни смени. Пусна Робен отляво, а Ван Перси се премести на десния фланг. След това смени защитник за Афелай и отбора заигра с 3-2-5.

"Истината е, че не бяхме достатъчно добри. Не бяхме във форма да реализираме положенията, които имахме. Освен това допускахме твърде леко попадения. Това е като цяло и причината да не спечелим нито една точка и да загубим всичките си мачове", завърши Ван Марвайк.