Лидерът в генералното класиране Хорхе Лоренцо спечели надпреварата за Голямата награда на Великобритания – шести кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

След тридневни дъждове, днес най-накрая небето над Силвърстоун се проясни и това даде възможност да се проведе едно крайно интригуващо състезание, в чийто край най-щастливи бяха в падока на заводския тим на “Ямаха”.

Веднага след угасването на светлините Бен Спийс успя да се изстреля на върха в колоната, следван от Кейси Стонър и спечелилият вчерашните квалификации за място Алваро Баутиста.

Първите няколко тура бяха тежки за Лоренцо, който изгуби 2-3 позиции, но постепенно испанецът започна да напипва своя ритъм и да скъсява дистанцията между себе си и първите четирима.

17 тура преди края пилотът на “Ямаха” успя да изпревари Баутиста, а шест обиколки след това вече бе плътно зад Кейси Стонър и двамата се впуснаха в поредната епична битка за първото място.

Девет обиколки преди финала Лоренцо успя да оглави колоната и постепенно започна да се откъсва напред, но малко по-късно бе на път да изгуби контрола върху мотора си и да сътвори зрелищно падане.

Майсторски испанецът успя да укроти машината и да остане на трасето, като оттук до края на гонката вече нямаше кой да го спре по пътя към поредната победа.

Втори, на малко повече от три секунди от победителя, остана световният шампион Кейси Стонър, а последното място на почетната стълбичка заслужи неговият съотборник в “Репсол Хонда” Дани Педроса.

Класиране за ГП на Великобритания:

  пилот отбор време
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 41:16.29
2. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 3.313
3. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 3.359
4. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 5.196
5. Бен Спийс Ямаха  + 11.531
6. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 15.112
7. Ники Хейдън Дукати  + 15.527
8. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 22.521
9. Валентино Роси Дукати  + 36.138
10. Ектор Барбера Прамак  + 41.321