7-кратният световен шампион Валентино Роси хвърли в екстаз тифозите, след като днес бе най-бърз в първите свободни тренировки преди неделния старт за Голямата награда на Великобритания – шести кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

“Доктора” доминираше почти през цялата едночасова сесия на легендарното трасе Силвърстоун, като преднината му пред останалите пилоти на моменти бе повече от две секунди.

Все пак в края на заниманието Андреа Довициозо и Кейси Стонър успяха да смъкнат разликата от времето на Роси на по-малко от секунда, но реално единственият конкурент на аса на “Дукати” бе съотборникът му Ники Хейдън, който даде второ време, с пасив от 0.077 сек.

Голямото предимство на скудерията днес естествено бе продиктувано от мокрото трасе и сравнително ниските температури в Англия, като от италианския тим горещо се надяват метеорологичните условия да се запазят такива за целия уикенд.

Припомняме ви, че преди около месец, отново на мокрото трасе край Льо Ман Валентино Роси записа най-доброто си класиране до момента за скудерията, заемайки второто място.

Утре следобед ще се проведат квалификациите за място, а в неделя е самият старт за Голямата награда на Великобритания.

Класиране след първите свободни тренировки:

  пилот отбор време
1. Валентино Роси Дукати 2:19.328
2. Ники Хейдън Дукати  + 0.077
3. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.799
4. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.993
5. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 1.935
6. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 2.589
7. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 3.385
8. Хорхе Лоренцо Ямаха     + 3.846
9. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 3.998
10. Ектор Барбера Прамак  + 4.822