5-кратният носител на трофея Роджър Федерер откри с победа тазгодишната си кампания на тревна настилка след като спечели първия си двубой на международния тенис турнир в Хале с общ награден фонд 750 000 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата Маестрото от Базел, който дебютира на “Гери Вебер Оупън” преди цели 12 години, успя да отстрани представителя на домакините Флориан Майер с 6/4, 7/5.

Швейцарецът започна консервативно днешния си двубой, като първоначално бе съсредоточил усилията си главно в собствените си сервис геймове, но търпеливо дочака своя момент и в десетия гейм реализира решителен пробив, с който сложи точка на спора в първата част.

Картината на корта не се промени особено и във втория сет, като сервиращите имаха тотално превъзходство, но опитът и рутината на Федерер си казаха думата и в последния възможен момент световният номер 3 проби подаването на Майер и така стигна до крайния успех.

В стремежа си да се класира за полуфиналите Роджър Федерер ще се изправи срещу канадската надежда Милош Раонич, като това ще бъде трети официален сблъсък между двамата, а до момента Раонич няма победа.

Междувременно на другия мъжки турнир, който се провежда тази седмица, голямата изненада днес поднесе Иван Додиг, който успя да излъже фаворита за титлата Жо-Вилфред Цонга, побеждавайки го с 2:1 сета.

Резултати:

Хале      
II кръг:      
       
Филип Колшрайбер 6 6 6
Лукаш Кубот 7 1 3
       
Томи Хаас 6 6  
Марсел Гренолерс 3 4  
       
Куинс клъб      
III кръг:      
       
Кевин Андерсън 7 7  
Фелисиано Лопес 6 6  
       
Ксавие Малис 7 6  
Симоне Болели 6 3  
       
Иван Додиг 7 3 7
Жо-Вилфред Цонга 6 6 6