7-кратният носител на титлата от Откритото първенство на Франция и световен номер 2 Рафаел Надал започна с победа първото си участие на международния тенис турнир на тревна настилка в Хале с общ награден фонд 750 000 евро.

Както вече не еднократно сме ви информирали “Ел Торо” реши да бойкотира турнира в Куинс клъб, на който до сега участваше, заради прекомерно високите данъци във Великобритания и от тази година вече ще се състезава на провеждащия се по същото време “Гери Вебер Оупън” в Германия.

Рафа имаше едно участие в надпреварата през далечната вече 2005 година, но тогава отстъпи още в първия кръг на надпреварата. Днес обаче испанецът бе далеч по-убедителен и стигна до чиста победа срещу словака Лукаш Лацко със 7/5, 6/1.

Двубоят започна отлично за Надал, който след ранен пробив си осигури преднина от 3/1, но в този момент Лацко успя да влезе в серия и заличи изоставането си, изравнявайки за 4/4.

Последва солиден сервис гейм за Рафа, а в десетия гейм испанецът дори стигна до сетбол, но словака се измъкна от критичната ситуация и задържа подаването си. В дванадесетия гейм обаче неизбежното се случи и Надал стигна до втори пробив, с който на практика сложи точка на спора в първата част.

Във втория сет водачът в схемата бе безкомпромисен, реализира и двете си възможности за брейк, а от своя страна не позволи на съперника дори да стигне до шанс за връщане на някои от пробивите и така след 76 минути игра Рафа Надал стигна до победата.

В опит да се класира за финалното каре испанецът ще се изправи срещу защитаващия титлата си представител на домакините Филип Колшрайбер, който по-рано днес обърна поляка Лукаш Кубот с 6/7, 6/1, 6/3.

Статистиката от двубоя:

Надал   Лацко
71 1-ви сервис % 66
2 Асове 4
0 Двойни грешки 3
 4/8 Възможности за пробив  1/1
 69/116 Общо спечелени точки  47/116
  Времетраене: 1.16 ч.