Супер фаворитът за титлата Анди Мъри отпадна още на старта на тазгодишното издание на международния тенис турнир на тревна настилка в Куинс клъб, Лондон, с общ награден фонд 625 300 евро.

Британецът, който е двукратен победител в надпреварата, сюрпризира неприятно домакините, като загуби срещата от втория кръг, отстъпвайки пред французина Никола Маю с 1:2 сета, в отделните части 3/6, 7/6, 6/7.

В типичния си стил Мъри започна колебливо срещата, като допусна ранен пробив, който се оказа решаващ за изхода на първата част. Във втория сет възпитаникът на Иван Лендъл стабилизира представянето си в собствените си сервис геймове, стигна до тайбрек, а там след великолепна игра успя да възстанови статуквото на корта.

В заключителния трети сет мачът вървеше гейм за гейм, като сервиращите успяваха да вземат своето, а неизбежният втори тайбрек се превърна в кошмар за “шотландския боец”, който след серия от грешки позволи на Маю да дръпне с шокиращото 6:0, успя с ас да избегне нулата, но след това французинът с лекота сложи точка на спора.

Така Мъри постави сериозни въпросителни около моментната си форма в навечерието на Уимбълдън, а Никола Маю продължава в третия кръг на турнира, където ще се изправи срещу нашия Григор Димитров.

До сега Гришо и Маю имат официални сблъсъци само на турнири от категорията “Чалънджър”, а балансът е 2:1 победи в полза на хасковлията, което му дава отлични изходни позиции да атакува четвъртфиналите утре.

Статистиката от двубоя:

Маю   Мъри
65 1-ви сервис % 68
13 Асове 7
6 Двойни грешки 1
 3/10 Възможности за пробив  2/7
 123/237 Общо спечелени точки  114/237
  Времетраене: 2.36 ч.