Довечера в лют сблъсък помежду си Германия и Португалия започват участието си на европейското първенство. Двата тима се изправиха в битка и на предишния турнир.

На 19 юни  2008 г. в Базел германците отстраниха Ронадло и компания на четвъртфинала след победа с 3:2. Клозе и Швайнщайгер, които вкараха голове тогава, ще са и днес в състава.

Португалците пък са постигнали най-голямата си победа над Германия също на европейско първенство. През 2000 година в Ротердам Консейсайо вкара три гола за класическото 3:0 в групата.

За първи път германци и португалци играят помежду си през 1936 година в Лисабон, гостите бият с 3:1. И като цяло Германия има положителен баланс – 8 победи при 3 загуби.

В утешителния мач за третото място на Мондиала през 2006 година германците победиха с 3:2, Швайнщайгер вкара два гола, а Кристияно Роналдо не можа да направи нищо и в този мач.

„Спирахме го с успех в предишните мачове, пак ще го направим”, коментира капитанът на Германия Филип Лам по отношение звездата на португалците.