Поредното издание на втория за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Франция по тенис е към своя край, като единствените две въпросителни, които останаха без отговор са кои ще бъдат шампионите – при дамите и мъжете.

Днес ще падне завесата около кралицата на “Филип Шатрие”, като до заключителния двубой за титлата през 2012 година достигнаха супер фаворитката Мария Шарапова и една от изненадите в надпреварата – Сара Ерани.

Срещата на рускинята с безсмъртието вече е факт, след като в ранния следобед хубавата Маша може да стане една от малкото тенис-легенди с кариерен шлем – след триумфа си на Уимбълдън през 2004 година, на US Open – през 2006г. и в Мелбърн през 2008 година.

Букмейкърите бяха определили рускинята, като една от най-вероятните победителки в Париж още преди старта на Ролан Гарос, след като Шарапова спечели титлите в Рим и Щутгарт и показа невероятно израстване в играта си на крей.

От другата страна на мрежата днес ще бъде също тенисистка, която може да впише името си в историята – Сара Ерани, нисичката италианка, която прави феноменален сезон на клей – с три титли и която вече си осигури място в топ 10 на световната ранглиста.

Достигането до финалния сблъсък от Ерани означава, че за трети път в последните три години имаме представителка на апенините в заключителния двубой на турнира и ако успее да направи и последната крачка тя ще се нареди до сънародничката си Франческа Скиавоне, която грабна трофея през 2010 година.

Финалът е с начален час 16.00 часа българско време.

Пътят на двете тенисистки до сблъсъка за трофея:

               Мария Шарапова

кръг противник резултат
I кръг Александра Каданту 6/0, 6/0
II кръг Аюми Морита 6/1, 6/1
III кръг Пън Шуей 6/2, 6/1
IV кръг Клара Закопалова 6/4, 6/7, 6/2
четвъртфинал Кая Канепи 6/2, 6/3
полуфинал Петра Квитова 6/3, 6/3
                                        Сара Ерани
I кръг Кейси Делакуа 4/6, 6/2, 6/2
II кръг Мелани Оден 6/2, 6/3
III кръг Ана Иванович 1/6, 7/5, 6/3
IV кръг Светлана Кузнецова 6/0, 7/5
четвъртфинал Анжелик Кербер 6/3, 7/6
полуфинал Саманта Стоусър 7/5, 1/6, 6/3