Поставената под номер 21 в основната схема Сара Ерани (Ит) достигна до финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

В първи полуфинален сблъсък от надпреварата, приключил преди броени минути, 25-годишната италианка успя да измъкне драматичен трисетов успех срещу шампионката от US Open и бивша финалистка тук – Саманта Стоусър със 7/5, 1/6, 6/3.

Заради лоши метеорологични условия двубоят започна с близо час и половина закъснение, а в началото на мача предимството изцяло бе на страната на австралийката, която в типичния си безкомпромисен стил набързо поведе с 2/0.

Това обаче ни най-малко не повлия психологически на “поко гиганто”, както е прозвището на Ерани, и тя постепенно укроти развихрилата се Стоусър, върна пробива, а в единадесетия гейм нанесе решителния си удар, печелейки за втори път подаването на своята опонентка, след което безпроблемно сервира за крайното 7/5.

Втората част определено премина под диктовката на Сам Стоусър, която изчисти играта си от непредизвиканите грешки, печелившите удари се нижеха един след друг от ракетата й и това резонно доведе до изравняване на резултата след категоричното 6/1.

В заключителната трета част Ерани започна по-позитивно и дръпна след ранен пробив с 3/0, но Стоусър отговори подобаващо и изравни за 3/3. Последва нова серия от три поредни гейма за италианката, която й осигури за първи път място на финал на турнир от Големия шлем.

Статистиката от двубоя:

Ерани   Стоусър
86 1-ви сервис % 71
0 Асове 11
2 Двойни грешки 3
 4/11 Възможности за пробив  4/8
22 Уинъри 46
21 Непредизвикани грешки 48
96 Общо спечелени точки 88