Ето че поредното издание на Откритото първенство на Франция по тенис вече е финалната права, като днешната програма на турнира предвижда да се изиграят двата полуфинала при дамите.

Първи на централния корт “Филип Шатрие” ще излязат финалистката от 2010 година Саманта Стоусър и италианката Сара Ерани, които на четвъртфиналите отстраниха съответно Доминика Цибулкова и Анжелик Кербер.

Ако се осланяме само на сухата статистика трябва без да се замисляме да посочим австралийката като явен фаворит в днешния сблъсък, тъй като от досега изиграните 5 официални мача помежду им Ерани няма успех.

През този сезон обаче италианката се представя впечатляващо на землена настилка и вече има три титли и ако не бяха конфузната й загуба в Мадрид и поражението именно от Стоусър в Рим преди две седмици, то можеше съвсем спокойно да предположим, че има голяма вероятност втора италианка да се бори за отличието от Ролан Гарос.

Другият полуфинал от днешната програма противопоставя Мария Шарапова на Петра Квитова – две от тенисистките с най-агресивен стил в тура, които притежават всички необходими качества да са номер 1 в света.

Преди малко повече от месец Шарапова и Квитова се изправиха една срещу друга на турнира в Щутгарт и тогава до успеха стигна рускинята, която се окичи и с титлата, а ако успее и днес да се наложи над чехкинята, то от идния понеделник ще имаме нова водачка в световната ранглиста.

Квитова обаче също има своите аргументи за да преследва победата днес и тя със сигурност ще го направи, както стори това и на финала на Уимбълдън миналата година, така че имаме всички предпоставки да очакваме един крайно интригуващ и оспорван сблъсък. 

Саманта Стоусър и Сара Ерани започват мача си от 15.00 часа българско време, а веднага след това е и вторият полуфинал.

Статистика от досегашните двубои:

             Стоусър - Ерани   5:0

година турнир настилка победител
2008 ОИ хард Стоусър
2010 Ню Хейвън хард Стоусър
2010 US Open хард Стоусър
2011 Дубай хард Стоусър
2012 Рим клей Стоусър
                 Шарапова - Квитова     3:2

година турнир настилка победител
2010 Мемфис хард Шарапова
2011 Уимбълдън трева Квитова
2011 Токио хард Квитова
2012 АО хард Шарапова
2012 Щутгарт клей Шарапова