Поставеният под номер 6 в основната схема Давид Ферер е последният полуфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

Едва при десетото си участие в надпреварата роденият в Хавея тенисист успя да си осигури място между най-добрите четирима в турнира, а това стана след победа над световния номер 4 Анди Мъри с 6/4, 6/7, 6/3, 6/2.

Мачът започна по възможно най-добрия начин за испанеца, който стигна до ранен пробив и в последствие до солиден аванс от 5/2. В този момент обаче Мъри показа зъби – отрази сетбол, върна пробива, но когато трябваше да сервира за изравняване на резултата нервите му не издържаха и той за втори път загуби подаването си, а с това и сета.

Във втората част “шотландския боец” вдигна още повече нивото си на представяне, на два пъти успяваше да излезе напред в резултата с пробив, но за съжаление на всички свои фенове на два пъти пропиляваше аванса си, за да се стигне до тайбрека, където вече Мъри успа да вземе своето и след 7:3 да възстанови статуквото на корта.

Въпреки че имаше известно психологическо предимство британецът не успя да го развие и да продължи по възходяща линия, а напротив, в емблематичния седми гейм на третата част допусна пробив и на практика предаде сета.

Така развилите се събития още повече окуражиха Давид Ферер и в заключителния четвърти сет той бе пълновластен господар на корта, стигна до два безответни пробива и след близо 4 часа игра затвори мача в своя полза.

Така в петък, в директен сблъсък за място на финала, Давид Ферер ще се изправи срещу шесткратния носител на трофея Рафаел Надал, докато в другия полуфинал сили ще премерят Новак Джокович и Роджър Федерер.

Статистиката от двубоя:

Ферер   Мъри
64 1-ви сервис % 53
3 Асове 3
5 Двойни грешки 1
 10/19 Възможности за пробив  5/15
32 Уинъри 49
32 Непредизвикани грешки 59
160 Общо спечелени точки 139