Испания има най-скъпия отбор на европейското първенство, сочи проучване на бразилския икономист Фернандо Пинто.

Иберийците са оценени на 653 милиона евро, като имат убедително предимство пред останалите в класацията. Второто място е за Германия с 469 милиона евро, а третата позиция е за Англия с играчи на обща стойност 394 милиона.

Полузащитникът Андрес Иниеста е най-скъп от Ла Фурия, като се оценява на 67 милиона. Това е само с 5 милиона по-малко от общата стойност на ирландските национали, които са на последно място в подреждането.

Сред най-скъпите 21 футболисти има 9 испанци на средна стойност от 28,4 милиона. Португалецът Кристиано Роналдо все пак държи първото място сред всички 368 играчи със своите 90 милиона евро.

Проучването показва и съотношението на силите в отделните групи. Групата включваща Испания, Италия, Хърватия и Ирландия е най-скъпа с футболисти за 1,18 милиарда евро. Група Б с Германия, Холандия, Португалия и Дания отстъпва съвсем малко със своите 1,17 милиарда. Третото място е за група D (Англия, Франция, Швеция, Украйна) с 964 милиона, а очаквано последната позиция е за група А (Русия, Чехия, Полша, Гърция) със само 437 милиона. Общо играчите на турнира са оценени на 3,75 милиарда евро.