Представителят на домакините Жо-Вилфред Цонга се класира за четвъртфиналите на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

Французинът, който е поставен под номер 5 в основната схема започна своя сблъсък със Станислас Вавринка още вчера следобед, но поради настъпила тъмнина срещата бе прекъсната в петия сет, при резултат 4/2 за Цонга.

Днес мачът бе подновен, но при коренно различни условия – лек дъжд, сравнително студено време, което направи играта значително по-бавна и не по вкуса на любимеца на домакините.

За сметка на това пък Вавринка се възползва по най-добрия начин от обстоятелствата и още при първата си възможност върна ранно допуснатия пробив, а в последствие спечели подаването си и изравни за 4/4.

Последва оспорван сервис гейм, в който Цонга взе своето, а при 5/4 след продължителна битка французинът стигна до нов пробив, с който на практика сложи точка на спора и се класира между най-добрите осем, където ще срещне световния номер 1 Новак Джокович.

Почти по същото време на “Сузан Ленглен” бе подновен и вторият отложен от снощи двубой – този между Хуан Мартин Дел Потро и Томаш Бердих, в който до победата в четири сета стигна аржентинецът и така на четвъртфиналите той ще се изправи срещу Роджър Федерер.

Всички резултати до момента:

Ролан Гарос          
осминафинали:          
           
Жо-Вилфред Цонга 6 7 3 3 6
Станислас Вавринка 4 6 6 6 4
           
Хуан Мартин Дел Потро 7 1 6 7  
Томаш Бердих 6 6 3 5  
           
Давид Ферер 6 6 6    
Марсел Гренолерс 3 2 0    
           
Николас Алмагро 6 6 6    
Янко Типсаревич 4 4 4