Дълго обсъжданата тема за изграждането на покрив поне на централните кортове на Ролан Гарос и съпровождащото го осветление днес отново концентрира вниманието на приятелите на тениса, след като два от най-оспорваните осминафинала при мъжете бяха прекъснати поради тъмнина.

Заради изненадващо дълго продължилите маратонски двубои на Новак Джокович с Андреас Сепи и на Роджър Федерер с Давид Гофен, официалните лица на турнира в Париж си навлякоха гнева на фенове и състезатели, след като се наложи да прекъснат мача между Хуан Мартин Дел Потро и Томаш Бердих, както и този между Жо-Вилфред Цонга и Станислас Вавринка.

Първият от двата двубоя, който бе на “Сузан Ленглен”, започна с подчертано предимство на сервиращите, като нито южноамериканецът, нито чехът успяха да стигнат до пробив в първата част и така всичко трябваше да се реши в тайбрек, в който “кулата от Тандил” демонстрира по-здрави нерви и след 8:6 излезе напред в резултата.

Във втората част обаче Бардих отговори подобаващо и възстанови статуквото на корта, за да се стигне до убедително спечеления трети сет от Дел Потро и момента, в който главният съдия взе решението да прекъсне мача поради падналия мрак над Париж.

Още по-драматично бе на “Филип Шатрие”, където местният любимец Жо-Вилфред Цонга се изправи срещу швейцареца Станислас Вавринка. В първите два сета предимството бе на страната на Цонга, но с много сърцата игра Вавринка се върна в мача, печелейки следващите две части.

Така развръзката на спора остана за заключителния пети сет, където при 4/2 за французина играта бе прекратена и крайният победител ще стане ясен едва утре.

Ето и всички резултати от днес:

Ролан Гарос          
осминафинали /мъже/:          
           
Жо-Вилфред Цонга 6 7 3 3  4
Станислас Вавринка 4 6 6 6  2
           
Хуан Мартин Дел Потро 7 1 6    
Томаш Бердих 6 6 3    
           
осминафинали /жени/:          
           
Анжелик Кербер 6 7      
Петра Мартич 3 5      
           
Саманта Стоусър 7 6      
Слоан Стивънс 5 4