Привържениците на Интер със сигурност си спомнят изключително слабото представяне на отбора в началото на сезон 2011/2012. Тогава мениджър на "нерадзурите" беше Джан Пиеро Гасперини, който така и не успя да постигне победа начело на тима.

След като беше уволнен в края на септември миналата година, бившият наставник на Дженоа и Кротоне се изявяваше като коментатор, но сега има вероятност отново да води състав от Серия А.

Отборът, чието ръководство се интересува от услугите на Гасперини, е Пескара. Треньор на "делфините" беше Зденек Земан, но чешкият специалист ще бъде мениджър на Рома през следващия сезон и новакът в елита на Ботуша си търси нов наставник.

"Следим ситуацията около различни треньори, но не може да се каже, че имаме фаворит. Трябва да се опитаме да продължим по пътя, който Земан начерта. Гасперини? Да, той е в списъка ни. Важното е да изберем мениджър, който споделя философията на Земан", заяви спортният директор на Пескара Даниеле Дели Кари, цитиран от електронното издание Football-Italia.net.

Чешкият треньор превърна Пескара в страхотен тим за стандартите на Серия Б. "Делфините" отбелязаха 90 шампионатни попадения през изминалата кампания и завършиха на първо място във втория ешелон на италианския футбол.

Също като Земан, Гасперини има нетрадиционни тактически разбирания. Според някои анализатори именно упоритият стремеж на 54-годишния специалист да наложи любимата си схема 3-4-3 в Интер е причината за неуспешното за "нерадзурите" начало на миналия сезон.

Гасперини не коментира слуховете, че може да поеме Пескара, но пък се изказа по друга футболна тема. Бившият наставник на Интер посъветва селекционера на Италия Чезаре Прандели да излезе с трима защитници срещу Испания в първия мач на "скуадра адзура" от Европейското първенство в Полша и Украйна.

Това е интересен съвет, като се има предвид, че испанците са много бърз и техничен отбор и крайните халфове на Италия (според вестник "Гадзета дело Спорт" може да са Кристиян Маджо и Федерико Балдзарети) определено биха имали проблеми да участват както във фаза защита, така и във фаза атака.

"Не смятам, че преходът към система с трима бранители ще е труден за състезателите в националния тим. Прандели има на свое разположение най-доброто от нашия футбол, което означава, че играчите са тактически грамотни и имат опит с всякакъв вид схеми", каза Гасперини.

"Освен това в повечето клубове, където играят италианските национали, използват системи с трима защитници. Само вижте Ювентус и Наполи, Удинезе и Парма също се представиха впечатляващо през изминалия сезон", допълни 54-годишният треньор.