Един от най-великите тенисисти в съвременната история на световния тенис Рафаел Надал празнува днес своя рожден ден. Макар и само на 26 години испанецът вече е легенда в аристократичната игра, притежаващ не един и два рекорда.

Рафаел Надал Парера е роден на 3 юни 1986 година в Манакор, Майорка и започва кариерата си като професионалист през 2001 година - едва 15 годишен, като оттогава до сега е спечелил 49 титли, включително 10 от Големия шлем.

Заедно с Андре Агаси са единствените двама тенисисти в историята, които са притежатели на т.нар. “Златен шлем”, а преди няколко седмици с триумфа си в Монте Карло стана единственият, който е печелил даден турнир осем пъти подред.

Рафа Надал държи рекорда за най-много титли от сериите “Мастърс” – 21, като в тази класация е изпреварил величия като Роджър Федерер и Андре Агаси, а в момента е устремен и към рекордна седма титла от Ролан Гарос.

Разбира се върхът до момента в кариерата на “Ел Торо” е златният олимпийски медал от игрите в Пекин, но има голяма вероятност левичарят от Майорка да стъпи отново на най-високо стъпало, ако съумее да триумфира това лято на “Ол Инглънд клъб”.

В момента Рафаел Надал е с дългогодишната си приятелка Мария Франциска Перейро, като според неофициални информации испанецът дори е планирал да се ожени по-късно тази година.

Честит Рожден Ден, Рафа!

Кратка визитка на Рафаел Надал:

дата на раждане 3 юни 1986
професионалист от 2001
победи - загуби 547-120
титли / сингъл 49
титли от Големия шлем 10
титли / двойки 8
Олимпийски игри злато от Пекин '08
приходи от наградни фондове 48 433 322 $