Настоящият световен шампион Кейси Стонър беше най-бърз в днешните квалификации за място преди неделния старт за Голямата награда на Каталуня – пети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Пилотът на “Репсол Хонда” се възползва максимално от великолепните атмосферни условия над трасето край Барселона и спечели втория си Пол-позишън за сезона с време от 1:41.295 мин.

По-бавен само с две десети от австралиеца бе местният любимец и основен претендент за победата утре Хорхе Лоренцо от тима на “Ямаха”, а трети на стартовата решетка ще се нареди британецът Къл Кръчлоу, като това е изравнено най-добро постижение за представителя на “Ямаха Тех 3”.

От втора редица утре ще потеглят Бен Спийс, Дани Педроса и Андреа Довициозо, като италианецът дълго време бе начело в квалификациите, но в края на сесията не успя да подобри показателите си и остана шести.

Лек лъч на надежда има и в скудерия “Дукати”, които бяха трагични в свободните тренировки, но днес Ники Хейдън успя да поддържа времена в топ 5 и в крайна сметка след ожесточена борба зае седмата позиция, а Валентино Роси ще потегли девети, след като отново реши да използва карбониеви шарнири.

Квалификация за ГП на Каталуня:

  пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 1:41.295
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.143
3. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 0.253
4. Бен Спийс Ямаха  + 0.257
5. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 0.361
6. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.392
7. Ники Хейдън Дукати  + 0.734
8. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 0.770
9. Валентино Роси Дукати  + 0.880
10. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 1.061