Шампионът от 2009 година Роджър Федерер се класира за осминафиналите на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

В сблъсък от третия кръг на надпреварата, завършил преди минути на “Филип Шатрие”, Маестрото от Базел отстрани с 3:1 сета представителя на домакините Никола Маю, в отделните части 6/3, 4/6, 6/2, 7/5.

Швейцарецът изигра един безупречен първи сет, в който не остави почти никакви шансове на французина, но по подобие на мача си срещу румънеца Унгур в предходния кръг, Федерер допусна спад в представянето си и изгуби втората част след пробив в деветия гейм.

За щастие на всички фенове на световния номер 3 той набързо си върна аванса в сетовете, а след пробив в седмия гейм на четвъртата част по всичко изглеждаше, че е на прага на победата.

Точно в този момент обаче Мастрото отново допусна моментна загуба на концентрация и позволи на Маю моментално да върне брейка и да изправи трибуните на крака, но след безупречна игра в 11-ия гейм швейцарецът отново стигна до брейк, а след това с лекота сервира за крайната победа.

Така в опит да продължи рекорда си по брой победи в турнири от Големия шлем и да намери място сред най-добрите осем в турнира Роджър Федерер ще се изправи срещу сензацията до момента в надпреварата – 21-годишния Давид Гофан (Бел).

Белгиецът започна участието си от квалификациите, като в последния кръг на пресявките отстъпи пред Жоао Соуса, но заради отказването на Гаел Монфис намери място в основната схема, а по-рано днес след успех над Лукаш Кубот достигна до четвъртия кръг при първото си участие на турнирите от Шлема.

Резултати:

Ролан Гарос          
III кръг /мъже/:          
           
Жо-Вилфред Цонга 7 6 6    
Фабио Фонини 5 4 4    
           
Томаш Бердих 6 3 6 6  6
Кевин Андерсон 4 6 7 4  4
           
Андреас Сепи 7 3 6 4  6
Фернандо Вердаско 5 6 3 6  2
           
Станислас Вавринка 7 6 6 6  6
Жил Симон 5 7 7 3  2
           
Хуан Мартин Дел Потро 6 7 6    
Марин Чилич 3 6 1