Днес Жустин Енен – една от знаменитостите в дамския тенис от близкото минало - празнува своя 30 рожден ден. За съжаление на многобройните си почитатели белгийката прекрати сравнително рано своята забележителна кариера, но завинаги ще остане в сърцата на приятелите на аристократичната игра.

Жустин е родена на 1 юни 1982 година в белгийския град Лиеж, като започва професионалната си кариера сред тенисистките на 17 години през 1999 година.

За периода, в който активно се състезава, Енен печели 43 титли, включително 7 от Големия шлем, като единственият турнир от четворката, който белгийката не успява да покори е Уимбълдън.

На два пъти – през 2001г. и 2006 година тя стига до директния сблъсък за трофея от “Ол Инглънд клъб”, но и двата пъти губи, съответно от Винъс Уилямс и Амели Моресмо.

Върхът в кариерата на Жустин несъмнено е олимпийският турнир в Атина през 2004 година, когато тя се окичва със златото, а според думите на самия Джон Макенроу, Енен притежава най-добрия бекхенд, както при дамите, така и при мъжете.

През май 2008 година, едва 26 годишна, белгийката смразява многобройните си фенове с новината, че слага край на своята кариера, превръщайки се по този начин в единствената професионална тенисистка, която се оттегля като номер 1 в световната ранглиста.

Година и половина по-късно, вдъхновена от стореното от “мама” Ким, Жустин се връща на корта, но в началото на 2011 година, след дълго лекувана контузия решава окончателно да се раздели с тениса.

Само преди няколко месеца Жустин бе на гости в България по покана на президента на българската федерация по тенис Стефан Цветков и обеща активно да помага на младите български таланти да пробият сред световния елит.

Честит рожден ден, Жустин!

Кратка визитка на Жустин Енен:

дата на раждане 1 юни 1982 г.
професионалист от 1999г.
победи-загуби 525 - 115
титли/сингъл 43
титли/Голям шлем 7
титли/двойки 2
най-висок ранкинг 1
Олимпийски игри злато през 2004г.
приходи от наградни фондове 20 863 335  USD