Неподражаемият Роджър Федерер написа поредната златна страница в историята на аристократичната игра, след като днес спечели своята 234 победа в турнирите от Големия шлем.

В среща от втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж Маестрото от Базел не допусна изненада, въпреки че срещна изненадваща съпротива от представителя на Румъния Адриан Унгур за крайното 6/3, 6/2, 6/7, 6/3.

По този начин Федерер излезе еднолично начело в престижната класация, изпреварвайки легендата в тениса Джими Конърс, който до този момент държеше водачеството с 233 успеха.

Мачът започна напълно според очакванията, като в първите две части швейцарецът изцяло контролираше събитията на корта и без никакви затруднения успя да поведе с 2:0 сета.

В началото на третата част обаче Федерер допусна моментна загуба на концентрация – грешките в отиграванията му зачестиха, докато от другата страна на мрежата 92-ят в света румънец даваше най-доброто на което способен и в десетия гейм (при 5/4) стигна до две възможности за затваряне на сета.

С отлични начални удари швейцарецът се измъкна от критичната ситуация и впоследствие успя да се добере до тайбрек, където дори поведе с 6:4 и имаше два мачбола.

Вместо да сложи точка на спора Федерер стори и невъзможното да удължи двубоя си, позволи на Унгур да спечели следващите четири разигравания и така да се върне в мача намалявайки изоставането си на 1:2 сета.

Все пак до сценарият от снощи със Серена Уилямс не се стигна и в четвъртата част Маестрото набързо вкара развоя на събитията в обичайното им русло, осигури си комфортна преднина от 3/0, като до края на мача не позволи на румънеца да застраши аванса му.

Така освен рекордната 234 победа, Роджър Федерер си осигури място и в третия кръг на Ролан Гарос, където ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Никола Маю и Мартин Клижан.

Статистиката от двубоя:

Федерер   Унгур
64 1-ви сервис % 64
15 Асове 5
1 Двойни грешки 7
40 Непредизвикани грешки 37
50 Уинъри 36
 4/12 Възможности за пробив  0/6
139 Общо спечели точки 115