Добрите новини от Париж за българския тенис долитат една след друга, след като преди минути и Цвети Пиронкова успя да преодолее първия кръг на започналото Открито първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос.

Българката сътвори впечатляващ обрат срещу бившата номер 12 в света Янина Викмайер (Бел) и след като отстъпи в първия сет успя да стигне до крайната победа с 3/6, 6/0, 6/3.

Двубоят на корт номер 7 бе изпъстрен с множество обрати и драматизъм, като радващото е, че в него пловдивчанката демонстрира завидна психологическа устойчивост и желание за победа, които напоследък рядко успяваше да ни покаже.

В началото на мача Цвети бе видимо притеснена и допусна серия от грешки, които се оказаха фатални за нея в четвъртия гейм и след пробив Викмайер взе нужната й преднина, която се оказа достатъчна да спечели първата част.

Последва обаче впечатляваща наказателна акция на пловдивчанката, която успя да спечели 8 последователни гейма, с което не само че изравни резултата в сетовете, но на старта на заключителната трета част поведе с ранен пробив за 2/0.

Белгийката опита последни отчайващи напъни и изравни за 2/2, но Пиронкова отново влезе в ритъм и след поредица от 3 гейма стигна до 5/2, а в последствие безпроблемно затвори мача в своя полза и за трети път в кариерата успешно премина първото стъпало на надпреварата.

В опит да подобри най-доброто си представяне до момента и да попадне в третия кръг Цвети Пиронкова ще се изправи срещу шампионката от 2010 година Франческа Скиавоне, която по-рано днес срази ветеранката Кимико Дате.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Викмайер
56 1-ви сервис % 63
4 Асове 0
4 Двойни грешки 8
13 Непредизвикани грешки 31
28 Уинъри 27
 5/13 Възможности за пробив  2/7
88 Общо спечели точки 75