Шампионът от миналата година Николас Алмагро успешно защити титлата си от международния тенис турнир на землена настилка в Ница (Фр) с общ награден фонд 450 000 евро.

На финала край лазурния бряг днес испанецът, който бе поставен под номер 3 в основната схема, успя да надиграе с 2:0 сета преминалия през ситото на квалификациите Брайън Бейкър (САЩ), в отделните части 6/3, 6/2.

Интересен факт е, че 27-годишният американец в началото на тази седмица заемаше едва 216-то място в световната ранглиста и до този момент нямаше изигран официален мач от календара на АТР за 2012 година.

След 5 претърпени операции и дългогодишни възстановителни процедури Бейкър се завърна сред професионалистите в средата на миналата година, като главно участваше в турнири от по-долна категория.

През последните осем дни обаче Брайън Бейкър записа седем поредни победи (три в квалификациите), като успя да се наложи над тенисисти като Серхи Стаховски, Гаел Монфис и Николай Давиденко, а със спечелените 150 точки ще се изстреля с около 70 позиции по-нагоре в подреждането на мъжката тенис асоциация.

За Николас Алмагро пък това е 12 титла в неговата кариера и втора за този сезон, след като през февруари спечели и надпреварата на землена настилка в Сао Паоло (Бразилия).

Успехът в Ница несъмнено ще вдъхне допълнителна доза увереност на испанеца в навечерието на Ролан Гарос, където е поставен под номер 12 в основната схема и е в една четвърт с шесткратния шампион Рафаел Надал.

Статистиката от финала:

Алмагро   Бейкър
70 1-ви сервис % 74
11 Асове 4
1 Двойни грешки 3
 4/9 Възможности за пробив  0/1
 66/112 Общо спечелени точки  46/112
  Времетраене: 1.10 ч.