Поредният загубен финал с германско участие е повод за равносметка. Защото пораженията във важни мачове станаха малко повече, отколкото през десетилетията привържениците на германския футбол са свикнали.

Ето Байерн – за три години загубиха два финала в Шампионската лига. Встрани от това кой какво изпуснал, кой бил по-добър и т.н – накрая остава само това кой е взел купата. Така че нещата трябва да се погледнат в исторически и перспективен план, извън конюнктурата на конкретния мач.

Ако се върнем още повече назад, то равносметката на Байерн е направо трагична. Отборът е спечелил само един път от последните си шест участия на финал в турнира на шампионите.

Защо в настоящия момент това е така? Та нали в Байерн всичко е по-добро отколкото в останалите водещи клубове в Европа. Няма дългове, всеки сезон е на печалба, атмосферата в клуба е великолепна, в сработения отбор има германски национали и чуждестранни звезди.

Същото е положението и в германския национален отбор. Силен отбор, а няма купи. Германците загубиха в полуфинала на последните две световни първенства, загубиха и финала на Евро 2008. Загубиха и финала на Мондиала през 2002, но тогава бяха други футболисти.

Наистина, тимът на Йоахим Льов е млад, сработваше се и се развиваше. Газеше наред противници, печелеше симпатии, но все нещо не достигаше за купа, чакана вече 16 години в Берлин.

В националния отбор сега има цели 8 футболисти от Байерн. Едни футболисти, едни проблеми – в два отбора.

Следователно дали проблемът са играчите? Според мен – да. Не че не са футболисти от световна класа, напротив. Но това е поколение със затормозена психика.

Защото от „малки” те влязоха в големия футбол, постигнаха ниво и го задържаха. Играха на много форуми, събраха опит. Но от „малки” все нещо не им достигаше за международна титла, която да даде самочувствие. Те винаги остава в подножието на върха.

Така очакването да се спечели титла на всяка цена „спъва”, те са в постоянен дълг. А това тежи. И тормози. И загубените финали се трупат един след друг.

Сега на Евро 2012 е последният шанс на това поколение. Ако отборът успее да спечели титлата, както очакват всички в Германия, това може да е своеобразно освобождение, което би могло наистина да доведе до германска доминация в международния футбол през следващите няколко години.

Ако ли не – то „обремененото поколение” няма да е развило докрай своя иначе висок потенциал.

Владимир Николов, gol.bg