За втора поредна година заключителният двубой за титлата от супер турнира на землена настилка от сериите “Мастърс 1000” в Рим противопоставя един срещу друг Новак Джокович и Рафаел Надал.

Това стана факт, след като в първия полуфинален сблъсък днес “Ел Торо” отстрани сънародника си Давид Ферер, а в късния мач тази вечер Новак Джокович успя да победи световния номер 2 Роджър Федерер с 6/2, 7/6.

Двубоят започна отлично за сърбина, който показа, че се намира в оптимална спортна форма в навечерието на Ролан Гарос, като демонстрира тенис от изключително високо качество, отговарящ на позицията му на световен номер 1.

От другата страна на мрежата пък швейцарецът бе леко пренавит, допусна твърде много брак в играта си в началото на мача и след като на два пъти загуби подаването си, логично бе и да отстъпи в първата част с 2/6.

Във втория сет обаче Маестрото от Базел се “посъбуди”, стабилизира изключително представянето си и особено ударите от форхенд, сервисът му също започна да функционира ефикасно, което направи играта напълно равностойна.

В емблематичния седми гейм Новак Джокович усети лекото разколебаване у швейцареца, подложи на натиск бекхенда му и след няколко великолепни атаки стигна до така важния пробив.

При 5/4 сърбинът имаше възможността да сервира за мача, но точно в този момент и той показа, че не е съвършен, огъна се и позволи на Федерер в последния възможен момент да върне пробива и да остане в мача.

Така се стигна до решителния тайбрек, в който ключово се оказа първото разиграване, с което Ноле реализира минипробив и до края на този “дълъг гейм” не позволи на своя опонент да заличи преднината му.

Така след малко повече от час и половина игра Новак Джокович си осигури място на финала, където го очаква “Краля на клея” и 5-кратен носител на трофея – Рафаел Надал.

Статистиката от двубоя:

Джокович   Федерер
58 1-ви сервис % 49
1 Асове 6
1 Двойни грешки 0
 3/6 Възможности за пробив  1/1
14 Уинъри 22
20 Непредизвикани грешки 42
 71/131 Общо спечелени точки  60/131
  Времетраене: 1.39 ч.