5-кратният носител на трофея Рафаел Надал е първият финалист в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд от близо 3 милиона евро.

В изцяло испански полуфинален сблъсък “Ел Торо” успя да победи с 2:0 сета сънародника си Давид Ферер, в отделните части 7/6, 6/0 като по този начин се класира за своя 70-ти финал в турнири от календара на АТР и общо шести във Вечния град.

Началото на срещата обаче бе доста тревожно за феновете на левичаря от Майорка, който още в първия си сервис гейм трябваше да отразява половин дузина възможности за пробив, но с кански усилия успя да се измъкне от критичната ситуация и да удържи подаването си.

Все пак настоятелността на Ферер бе възнаградена и в третия гейм той стигна до така желания пробив, но за негово съжаление не успя да го затвърди и Рафа бързо заличи изоставането си.

Така в непрестанно преследване и безмилостна престрелка от основната линия се стигна до тайбрек, в който едно феноменално отиграване на Надал му позволи да стигне до минибрейк за 7:6, а след това грешка от форхенд на Ферер позволи на “Ел Торо” да измъкне сета.

Многобройните пропуснати възможности и злощастно изгубената първа част сякаш сломиха съпротивителните сили на “Пикси” и във втория сет той рухна, като изобщо не успя да се противопостави на именития си съперник, позволи му да прави каквото си иска на корта и дори не успя да стигне до гейма на честта.

Така след два часа и седем минути игра Рафа Надал стигна до крайната победа и вече очаква своя съперник на финала, който ще бъде определен от сблъсъка между Новак Джокович и Роджър Федерер.

Статистиката от мача:

Надал   Ферер
69 1-ви сервис % 72
2 Асове 2
0 Двойни грешки 2
 4/11 Възможности за пробив  1/10
 82/146 Общо спечелени точки  64/146
  Времетраене: 2.07 ч.