Носителката на трофея Мария Шарапова ще се изправи срещу шампионката от Ролан Гарос На Ли във финалния сблъсък на тазгодишното издание на Откритото първенство на Италия по тенис в Рим.

Това стана факт, след като първият полуфинален двубой днес, противопоставящ китайката на бившата номер 1 в света Серена Уилямс изобщо не се състоя, тъй като американката се отказа от по-нататъшно участие в надпреварата заради контузия в гърба.

Така само дни преди началото на втория за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Франция – три от топ фаворитките се оплакват от травми и са със здравословни проблеми, след като по-рано тази седмица Вика Азаренка преждевременно се оттегли от надпреварата в Рим, а късно снощи Петра Квитова получи разтежение на коремен мускул.

Преди минути пък завърши и вторият полуфинал във Вечния град, в който световната номер 2 Мария Шарапова за пореден път затвърди реномето си на една от най-силно представящите се състезателки през последните седмици.

За около час и половина игра хубавата Маша срази с 2:0 сета Анжелик Кербер, в отделните части 6/3, 6/4, като през по-голямата част от срещата изцяло контролираше събитията на корта, а най-яркото доказателство за това са 27-те печеливши удара, които тя наниза.

Така утре Шарапова и Ли ще се изправят една срещу друга за 11-ти път в официален двубой от календара на женската тенис асоциация, а до момента рускинята има лек превес от 6:4 победи.

Статистиката от двубоя Шарапова – Кербер:

Шарапова   Кербер
66 1-ви сервис % 75
3 Асове 0
2 Двойни грешки 3
 4/10 Възможности за пробив  2/6
 67/120 Общо спечелени точки  53/120
  Времетраене: 1.30 ч.