Носителят на трофея Новак Джокович направи поредната стъпка към защитата на титлата си от супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд  от близо 3 милиона евро.

В сблъсък от четвъртфиналната фаза на надпреварата световният номер 1 успя да отстрани с 2:0 сета първата ракета на Франция Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 7/6, 6/1.

Двубоят започна изключително оспорвано, а първата част премина в постоянна гонитба между двамата в резултата, като в крайна сметка всичко се реши след пробив в последния възможен момент, след който Ноле записа сета в своя актив.

Това сякаш сломи съпротивителните сили на Цонга и във втората част той изобщо не бе в състояние да се противопостави на развихрилия се сърбин, допусна два безответни пробива и в крайна сметка напусна надпреварата след близо час и половина игра.

Така Новак Джокович си осигури мястото във финалната четворка, а следващ негов съперник ще бъде победителят от последния мач за деня, противопоставящ Роджър Федерер на Андреас Сепи.

Ако не се стигне до сензация и Маестрото от Базел успее да отстрани представителя на домакините, то в следващия кръг ни предстои 25-то издание на супер сблъсъка Джокович – Федерер.

Статистиката от двубоя:

Джокович   Цонга
74 1-ви сервис % 73
5 Асове 3
1 Двойни грешки 2
 5/10 Възможности за пробив  2/4
21 Уинъри 12
15 Непредизвикани грешки 20
 66/110 Общо спечелени точки  44/110
  Времетраене: 1.24 ч.