5-кратният носител на трофея Рафаел Надал се класира за полуфиналите на тазгодишното издание на Откритото първенство на Италия по тенис в Рим с общ награден фонд от близо 3 милиона евро.

В изключително качествен и оспорван четвъртфинален сблъсък “Ел Торо” успя да срази с 2:0 сета един от най-силно представящите тенисисти напоследък Томаш Бердих, в отделните части 6/4, 7/5.

Двубоят започна отлично за Надал, който се възползва максимално от липсата на концентрация в началните минути у чеха, стигна до пробив още в първото му подаване и до края на частта не позволи преднината му да бъде заличена.

В началото на втория сет обаче Бердих заигра изключително агресивно, на ръба на риска, скъси максимално разиграванията от дъното на корта, като се стремеше да изтласка испанеца максимално назад и това му донесе търсения резултат.

След няколко фамозни ретура и мощни форхенда чехът стигна до пробив в шестия гейм (за 4/2), но вместо да продължи в същия дух и да довърши започнатото, Бердих необяснимо понижи темпото на игра и предостави инициативата на своя съперник.

Като изключително опитен тенисист Надал това и чакаше и набързо изцяло обърна развоя на събитията, като първо върна моментално пробива, а в единадесетия гейм отново стигна до брейк, след който успешно сервира за крайната победа.

Така утре в сблъсък за място на финала “Ел Торо” ще се изправи срещу своя сънародник Давид Ферер, който по-рано днес отстрани Ришар Гаске със 7/6, 6/3.

Статистиката от двата двубоя:

Надал   Бердих
77 1-ви сервис % 65
2 Асове 2
0 Двойни грешки 2
 3/9 Възможности за пробив  1/3
 77/138 Общо спечелени точки  61/138
  Времетраене: 2.07 ч.  
     
Ферер   Гаске
59 1-ви сервис % 59
3 Асове 2
1 Двойни грешки 1
 3/6 Възможности за пробив  2/4
 72/128 Общо спечелени точки  56/128
  Времетраене: 1.48 ч.